Digital undervisning og personvern - for studenter

Her finner du informasjon om hvordan ditt personvern som student blir ivaretatt ved digital undervisning, og da spesielt når det gjelder videoopptak av undervisning.

En del av forelesningene ved Fagskolen i Nord blir strømmet eller tatt opp. Dette gjør at du som student kan repetere stoffet ved å se opptak, eller at du kan følge undervisningen hjemmefra om du ikke kan møte opp i forelesningssalen. Andre årsaker kan være at opptaket må være tilgjengelig for studenter på andre studiesteder, eller at det skal kunne sees av studenter som er i karantene.

 

Strømming av undervisning

En forelesning som strømmes blir omtrent som en vanlig forelesning. Forelesningen kan ses i sanntid, for eksempel i Panopto™, og for å få tilgang må alle logge seg på med sin (Feide-)bruker. Her er det frivillig delta med bruk av bilde og lyd, og dette kan du selv styre.

 

Opptak av undervisning

Noen undervisningsøkter blir det gjort videoopptak av, og disse blir tilgjengelige for deg i ettertid. Den som underviser skal gi deg tydelig informasjon på forhånd om at det blir gjort opptak av undervisningen. Dersom det kun blir gjort opptak av foreleser, vil ikke ditt personvern bli berørt, og du vil heller ikke bli spurt om samtykke.

Hvis du som student stiller spørsmål, må du være forberedt på at spørsmålet blir med på opptaket. Ønsker du ikke å bli med på opptaket, kan du stille spørsmål i chat eller når opptaket er slått av. 

 

Samtykke

Det kan ikke gjøres videoopptak av deg hvis du er i hovedfokus, som for eksempel at du holder en presentasjon, uten at du har gitt ditt samtykke til dette. Da må underviser be om ditt samtykke før opptaket starter.

Underviser kan ikke bruke opptaket til andre formål enn undervisning. I så fall må underviser be om ditt samtykke. 

Du kan trekke tilbake ditt samtykke når som helst og av hvilken som helst årsak. Dette gjør du ved å ta kontakt med din kullkoordinator.

 

Eget opptak av undervisning

Vær oppmerksom på at du som student – av hensyn til personvern og opphavsrett – ikke har lov til å dele opptak av undervisningen eller dele en nedlasting av for eksempel chatten fra en digital undervisnings økt. 

Etter Fagskolen i Nords retningslinjer må du ha tillatelse til å gjøre opptak av en undervisnings økt fra den som har ansvar for undervisningen.

 

Fotografere og filme andre

Du kan ikke publisere film eller bilder av underviser eller studenter, for eksempel i sosiale medier, uten at de har samtykket til dette. Mer om dette finner du på Datatilsynets nettside om deling av bilder.

Se også personvernside til fylkeskommunen.

Til toppen